Meduolių kepimo ir dekoravimo edukacinė programa
„MEDAUS MEDUOLIAI"
Programą finansuoja kultūros pasas
Programos tikslas - pažadinti smalsumą etnokulinarinio paveldo gaminiams ir bitininkystės muziejininkystei. Perteikti kulinarinio etnokultūrinio produkto kūrimo ir gamtinių žaliavų suvokimą ir įgūdį, patirti kūrybinį, pažinimo ir bendravimo džiaugsmą.
Programos turinys
Medaus meduoliai kepami ir puošiami iš tešlos, kuriai naudojamas tikras bičių medus ir tai vyksta Bitininkystės muziejuje, kur visa aplinka kalba apie bites. Pirmame etape, išnagrinėjus istorinę medžiagą, susikuriami meduolių dekoravimo eskizai, išstudijuojama senovinė meduolių receptūra ir vėliausiai kepami ir dekoruojami meduoliai. Programos užsakovai visą procesą ne tik stebi, bet ir patys įsitarukia į kūrybinį procesą. Iškepti ir dekoruoti meduoliai yra supakuojami ir su žolynų arbatos priedu, bei meduolių kepimo receptu atiduodami vaikams. Užsakovai turės galimybę patirtas teorines žinias ir kūrybines patirtis išmėginti praktiškai, kiekvienas savo namuose su savo
šeima - galės savo rankomis pagaminti tai, kas jiems, jų artimiesiems ir draugams teikia džiaugsmą, kuo galima dalintis ir netgi puošti aplinką. Patirs, kaip bičių iš žiedų suneštas medus tampa dalimi gaminio, kaip jis sąveikauja su kitais produktais, kaip jų kokybę perkeičia kaitra. Patirs kokią pavidalų ir piešinių įvairovę galima išgauti formuojant palyginti nedidelį gaminio plotelį, kaip iš vientisos masės sukuriama daug baigtinių produktų. Medžiaginis rezultatas – savo gamybos meduoliai. Kultūrinis - per patyriminę veiklą įsileista/išgyventa istorinė - kulinarinė etnopatirtis, praplėstas akiratis. Meduolių kepimo edukacija sudaryta iš trijų dalių: pirmoje dalyje nagrinėjamas Lietuvos kulinarinis paveldas, piešiami meduolių dekoravimo eskizai remiantis istorine medžiagą. Antroje dalyje nagrinėjama senovinė meduolių receptūra. Trečioje dalyje vyksta iškeptų meduolių dekoravimas pagal pačių susikurtus eskizus. Meduoliai – nedideli dekoratyvūs konditerijos gaminiai – raiškiai atstovauja kulinarijos kultūrą. Jų kepimo ir puošimo patirtys plečia gamtos
išteklių ir tradicinių technologijų pažinimą, ugdo vaizduotę ir meninį skonį bei įgūdžius.
Priemonės
Darbo įrankiai (kočėlas, formelės, teptukai, konditeriniai maišeliai) Maišelis meduolių išsinešimui
Programos trukmė: iki 2 val.
Grupės dydis: nuo 10 iki 25 asmenų.
Programos kaina vienam asmeniui: 14 eur. + muziejaus lankytojo bilietas
Programa skirta įvairaus amžiaus asmenims